Hacer kullanıcısının gönderdiği mesajdan alıntı
Gönderiyi Aç
@
uykusuzadam
emeğine yüreğine sağlık.
Yazıyı keyifle okudum, gerçekten eğlenceliydi. Sahneler gözümde canlandı resmen. Anne terliği zaten hepimizin ortak hafızası 🙂
Bu konuyla ilgili ben de kısaca kendi fikrimi paylaşmak isterim.
Öncelikle şiddetin her türlüsüne karşıyım, özellikle çocuk eğitiminde kesinlikle yeri yok. Çocuk hata yapabilir, bu çok normal. Elbette uyarılmalı ama bağırarak ya da cezayla değil, konuşarak. Çünkü çocuk ne söylendiğinden çok, ne yapıldığına bakar. Anne-baba çocuğun ilk rol modelidir ve eğitim evde başlar, okulda değil !!
Eğitim derken sadece okulu kastetmiyorum. Okumuş olup hala saygısız, empatisiz olan pek çok insan görüyoruz. Asıl eğitim, insanın kendini geliştirmesi ve çocuğuna iyi bir örnek olabilmesidir. Çocuğa “yapma” dediğimiz şeyleri bizim de yapmamamız gerekir. Çünkü çocuk sözle değil, davranışla öğrenir.
Çocuk bir cevher gibidir, ona nasıl şekil verirsen, hayatta da o yönde ilerler.
Bugünün anne-babalarına baktığımızda ise bazen sınırların tamamen kalktığını görüyoruz. Çocuk her konuda özgür, her karar ona bırakılıyor. Bu da sağlıklı değil. Çocuk sınırlarını bilmeli. Özgürlük, başkasına zarar verme hakkı değildir.
Çocuk yetiştirmek gerçekten zor bir iş.
Ama şunu unutmamak gerekir: Her çocuk, büyüdüğü ailenin bir yansımasıdır.
Merhabalar,
Yazdığınız her kelimeye katılıyorum.
Yaşınızı bilmem ama yazıda geçen dönemde öyleydi. Küçük yerlerde hâlâ olabilir.
Evet, bugünün anne babaları çok serbest bırakıyor ama daha çok şehirlerde böyle.
Hatta şehirlerin merkezi yerlerinde öyle. Arka mahalleleri geçtikçe aşağı yukarı anne baba tutumu hâlâ aynı diye düşünüyorum... Ya da çoğunluk öyledir....
Serbestliği sınırı olmalı mutlaka, ancak diğer yandan çocuğun birey olduğunu, kendi kararlarını verebileceğini görebilmesi için serbestlik de lazım...
Benim annem bize hiç vurmadı, babamdan üç kere şiddet gördüm. Birinde suçluydum. Çocuk aklı işte...
Bizde ise çocuklarımız serbest ama başına buyruk değil.
Bizim toplumumuzda baba oğul ilişkisi mesafelidir, baba oğluna dokunamz mesela...
Büyük oğlumuz 28 yaşında ve ne zaman yan yana gelsek saçlarını severim. Ne zaman telefonla konuşsak seni seviyorum ile blter görüşmemiz...
Küçüğü 15 yaşında kapıda karşılar genelde... Gün içinde durduk yere odasına gider öper sarılırım... O da bazen gelir hem annesini hem beni öper...
İşin sırrı bu... Sevgi ve denge...
Sevgi verilen çocuktan korkmayın...
Çok teşekkür ediyorum, değer ve anlam kattınız...
Esenlikler dilerim...