KahKaha kullanıcısının gönderdiği mesajdan alıntı
Gönderiyi Aç
Oncelikle, sanat ve zanaat arasindaki fark hakkinda bu kadar cok dusunce oldugunu bilmiyordum. Tabi ki bu benim konuya va sanat tarihine olan uzakligimdan kaynaklaniyor.
Yaziyi okurken, nerdeyse sonuna kadar, dedim ki birisi zanaatkarlara cok fena haksizlik ediyor ve uykusuzadam buna cok uzulmus. En son cumlede anladim neden bu hissiyatin olustugunu.
Insanoglu cok enteresan bir yaratik. Sahneyi, ovguyu, basariyi baskalari ile paylasmakta cok zorlaniyor. Herhangi bir zanaatkarin ortaya cikardigi urune sanat eseri demenin neden bu kadar zor oldugunu anlayamadim. Kazanc acisindan biri digerinden daha ustun olabilir ama itibar acisindan hic bir meslek grubunun digerinden daha ustun oldugunu dusunmuyorum.
Bir de, wikipedia linki
Günaydın,
Öncelikle azim ve sabrınız için teşekkür ediyorum.
Tabii ki zanaat ile sanat arasında çıkış noktası, işleniş ve kullanım itibariyle ciddi farklar var. Yani gidip sanat eserini evimizde kullanmıyoruz ama bu zanaatkarın ürününün en azından vitrindeyken sanatsal bir değeri var diye düşünüyorum... Bu noktada da kendimce itibarlarını iade etmeye çalıştım.
Dün bir konsere gittik. Evimizin karşısında bir dernek var. Orada oluşturdukları koro ile müzik çalışması yapıyorlar. Provalarının sesi evimize geliyor. O koro üyelerinden birisi de yine evimizin karşısında çay ocağı işleten Ahmet abi sağ olsun bize davetiye verdi ve gittik. Erken gittiğimiz için provalarını da izledik. Muhteşem bir konser oldu, şahsen ben çok eğlendim. Orkestra harikaydı özellikle. TRT İzmir radyosu sanatçıları... Şimdi baktığımız icra edilen şarkıların, müziklerin hepsi başkalarının ürettiği eserler. Dün gece dinlediğimiz şarkılar memleketin her yerinde söylenen şarkılar ve müzikler. Bu noktadan bakınca da bir zanaatkar refleksi sergiliyorlar aslında ama hiçbir zanaatkar iş bitimi böyle ayakta karşılanmıyor.
Aradaki esas fark gönle hitap etmek aslında...
Nedense link konusunu çözemedim. Başka sitelerin linki de aynı şekilde hata verdi.
Linkte
Marcel Duchamp'ın Çeşme isimli sanat eseri(!) ile ilgili bilgiler yer alıyor.
Yorum yapmayacağım...